nieuws

SP Succes: Slachthuizen mogen niet overstappen op CO2-bedwelming

De Tweede Kamer heeft een motie van de SP aangenomen om slachterijen niet langer toe te staan om over te stappen op het dieronvriendelijke bedwelmen met CO2. SP-Kamerlid Sandra Beckerman: ‘Er moet nog heel veel gebeuren in de Nederlandse vleesindustrie, want er gaat nog veel mis, maar dit is een stap vooruit om de slachthuizen diervriendelijker te maken. Deze motie helpt om extra onnodig lijden voorkomen.'

Te vaak wordt aangenomen dat CO2-bedwelming een diervriendelijke methode is. Dat is een fabel. De dieren - voornamelijk in de grote varkensslachterijen - die dit ondergaan zijn niet alleen zeer angstig, ze lijden ook fysiek onder de bedwelming. Varkens hebben het gevoel te stikken en raken in paniek.

De Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) concludeerde in 2020 al dat CO2 bedwelming zeer dieronvriendelijk was. Beckerman: ‘Er ligt een duidelijke opdracht voor het kabinet om in eerste instantie geen Nederlandse slachterijen toe te staan over te stappen op deze methode, maar wat ons betreft ook breder om deze verschrikkelijke praktijk te stoppen.

Blijf op de hoogte

Betrokken SP'ers