Na jaren eindelijk erkenning voor toeslagenouders na racisme door Belastingdienst

In mei 2019 riep SP-Kamerlid Renske Leijten de minister van Financiën al naar de Tweede Kamer over etnisch profileren bij de Belastingdienst. Toen was de omvang van het toeslagenschandaal nog niet bekend, dat kwam later na de publicatie van het zwartboek van de SP, maar de signalen over etnisch profileren waren duidelijk. Nu bijna op de dag af drie jaar later geeft het kabinet toe dat er sprake is van institutioneel racisme bij de Belastingdienst. SP-Kamerlid Renske Leijten: 'Het is goed dat het kabinet nu toegeeft dat er sprake is geweest van racisme en dat dit institutioneel is, er waren immers instructies van hoger hand om mensen te selecteren op bijvoorbeeld hun afkomst. Maar wat hebben de ouders en kinderen daaraan als zoveel ouders nog steeds niet geholpen zijn, er nog steeds kinderen onterecht uithuisgeplaatst zijn en het kabinet blijft werken met foute algoritmes? Zij krijgen nu weer rotnieuws, maar geen oplossingen, nog steeds geen compensatie en kunnen nog niet door met hun leven.'

Volgens Leijten is de erkenning terecht: 'Laat ik helder zijn, hiermee zeggen we niet dat alle medewerkers bij de Belastingdienst racistisch zijn. Maar bij de Belastingdienst is er wel een fout, racistisch en discriminerend systeem gebruikt. Het is wel heel vreemd dat het kabinet nu doet alsof alleen bij de zwarte lijsten er sprake was van racisme, terwijl het ook gaat om de selectie die is gemaakt op basis waarop je op de zwarte lijst terecht bent gekomen. Weer maakt het kabinet er een woordenspel van, in plaats van dat het eerlijk is over de eigen fouten.'

Wel vindt Leijten dat als het kabinet écht wat wil doen tegen discriminatie en racisme de overheid meteen moet stoppen met het gebruik van foute algoritmes: 'We hebben een overheid nodig die kijkt naar de menselijke maat, niet een overheid die op basis van een heleboel kenmerken, waaronder afkomst of de buurt waar je woont of je inkomen, jou automatisch op een lijstje zet. De gevolgen kunnen enorm zijn, zoals bij het toeslagenschandaal, en het is discriminerend. Daarom moet dit per direct stoppen.'

Blijf op de hoogte

Betrokken SP'ers