nieuws

Onze belastingen zijn oneerlijk: De oplossingen van de SP

Lilian Marijnissen
Zelfs het Centraal Planbureau, meestal voorstander van de neoliberale economie, is nu om: De ongelijkheid in Nederland is groot, omdat lage inkomens een veel groter deel van hun inkomen kwijt zijn aan belasting dan de hoogste inkomens. Ons belastingstelsel dat nu in het voordeel van de rijksten werkt, moet radicaal op de schop. 

Volgens onderzoek door het CBS en het CPB staan midden- en hoge inkomens ongeveer veertig procent van hun inkomen af aan belasting en de allerhoogste inkomens betalen de helft hiervan. SP-leider Lilian Marijnissen: ‘Liberale partijen roepen graag dat Nederland een land is met weinig ongelijkheid, maar dit beeld klopt van geen kant. De minister-president noemde ons land ooit zelfs ‘diep socialistisch’. Maar de realiteit is dat het belastingstelsel werkt in het voordeel van rijksten. Degenen die rond moeten komen van een laag of middeninkomen betalen te veel belasting en aan de top betalen ze veel te weinig. Wij hebben een paar oplossingen die de politiek zo over zou kunnen nemen om deze ongelijkheid heel snel en flink terug te kunnen brengen.’

SP-Kamerlid Mahir Alkaya: ‘De inkomstenbelasting op zichzelf wordt al steeds oneerlijker doordat deze onder Rutte voor hoge inkomens is verlaagd en voor lage inkomens is verhoogd. Maar als je ook nog de accijnzen, de btw en premies voor bijvoorbeeld de AOW meetelt, betaalt arm meer dan rijk. Dat moet fundamenteel anders.’

Dinsdag roept Marijnissen het kabinet ter verantwoording in de Tweede Kamer. De SP stelt voor om de belasting voor de laagste inkomens fors te verlagen en voor de hoogste inkomens en vermogenden juist te verhogen en doet daarnaast nog vier voorstellen die de ongelijkheid kunnen verkleinen:
  1. Voer een miljonairsbelasting in. De rijken worden alsmaar rijker, of het nou crisis is of niet. De ongelijkheid zit niet alleen in inkomen, maar juist ook in vermogen. Met een miljonairsbelasting laten we de rijken hun eerlijke deel betalen om gebruik te maken van de welvaart van ons land.
  2. Start met winstdeling. Zorg ervoor dat werknemers, bij bedrijven met honderd medewerkers of meer, gezamenlijk minimaal tien procent van alle aandelen in de onderneming krijgen. Ze delen mee in de winst en krijgen meer inspraak.
  3. Het minimumloon moet omhoog naar 15 euro per uur. Daardoor zullen ook alle lonen stijgen, de AOW en alle uitkeringen moeten daaraan gekoppeld blijven en pensioenen kunnen en moeten geïndexeerd worden.
  4. Schaf de belasting op verwarming af. Deze maatregel kan heel snel ingevoerd worden en zal heel veel lage en middeninkomens veel geld schelen op hun energierekening. Dit kan worden betaald met een iets hogere belasting op topinkomens van meer dan anderhalve ton. Daarmee kunnen we ongelijkheid een eerste slag toebrengen. 

Blijf op de hoogte

Betrokken SP'ers