nieuws

SP-succes: Verbod op gokreclames

Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft ingestemd met het SP-voorstel om gokreclames te verbieden. SP-Kamerlid Michiel van Nispen reageert verheugd: ‘Dit is erg goed nieuws. Het loopt de spuigaten uit. Die reclames vliegen ons om de oren sinds de opening van de markt. En dat is niet onschuldig, het aanzetten van grote groepen mensen tot online gokken kan leiden tot maatschappelijke ellende. Daarom moeten we echt kappen met die irritante en misleidende reclames hiervoor. Mooi dat de Tweede Kamer de minister daartoe heeft gedwongen’. 

Het voorstel houdt in dat er een verbod moet komen op ongerichte reclames voor risicovolle kansspelen. Loterijen, die veelal afdragen aan goede doelen en sport, vallen hier niet onder. Ook moet het mogelijk blijven om mensen die gericht zoeken naar kansspelen duidelijk te maken welke aanbieders een vergunning hebben en welke niet. Verder vallen alle spotjes voor kansspelen hier onder, dus op radio, tv en internet. Van Nispen: ‘Dat gaat vrij ver, maar dat is ook nodig. Het is niet gewenst dat voor online gokken, wat echt een riskante aangelegenheid is en veel problemen kan opleveren, zo ontzettend veel reclame over ons allen werd uitgestort. De markt kent geen moraal, dus moeten we de markt beteugelen.’

Eerder schreef van Nispen een opiniestuk die in het AD verscheen.

Blijf op de hoogte

Betrokken SP'ers