nieuws

Succes: AOW-gat voor zelfstandigen wordt gerepareerd

Bart van Kent

De regering moet een compensatie regeling maken voor het AOW-gat van arbeidsongeschikte zzp'ers, en actief in kaart brengen welke groepen nog meer moeten worden gecompenseerd. Deze twee belangrijke voorstellen van SP samen met CDA zijn door de Tweede Kamer aangenomen. Het AOW-gat is ontstaan nadat de AOW-leeftijd werd verhoogd. Duizenden zelfstandigen met een arbeidsongeschiktheidsverzekering kregen tot hun vijfenzestigste uitbetaald en hebben geen inkomen totdat zij de verhoogde AOW-leeftijd bereiken.

SP-Kamerlid Bart van Kent: 'De overheid heeft tijdens het spel de spelregels veranderd. Deze mensen kregen een inkomen tot hun vijfenzestigste, maar ondertussen werd wel de AOW leeftijd is verhoogd. Door de verhoging van de AOW-leeftijd zien duizenden zieke zelfstandigen vanaf hun vijfenzestigste hun inkomsten wegvallen en moeten zij een periode zelf overbruggen. Vervolgens liepen gedupeerde zzp'ers tegen een muur van onwil op toen zij hierover aan de bel trokken. Dat dit nu wordt opgelost is heel terecht.' Het plan van de SP en het CDA is zo opgesteld de regering heel snel over kan gaan tot het helpen van deze mensen. Er zijn nog meer groepen gedupeerden zoals mensen met een VUT of prepensioen. De regering moet deze groepen in kaart brengen zodat ook voor hen compensatie geregeld kan worden.

Blijf op de hoogte

Betrokken SP'ers