nieuws

Knieval VVD, winstbelasting gaat omhoog

Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen gaf het demissionaire kabinet eindelijk aan het aangenomen voorstel van de SP en ChristenUnie voor hogere zorgsalarissen uit te voeren. Een belangrijke eerste stap, waardoor er nu direct 675 miljoen euro bijkomt voor hogere salarissen op de werkvloer in de zorg. Bijzonder is de dekking van het voorstel: het wordt betaald uit een hogere belasting op de winsten van bedrijven.

De winstbelasting is al sinds begin jaren ’80 aan het dalen. Jarenlang is verlaging van de winstbelasting voor grote bedrijven door de VVD gebruikt om grote winstgevende bedrijven minder te laten bijdragen aan onze samenleving. In 1980 betaalden bedrijven nog 48% belasting over hun winst. Door de jaren is dat bijna gehalveerd en multinationals als Shell hebben tegenwoordig afspraken met de Belastingdienst en betaalden zelfs helemaal geen belasting meer over hun winsten. Met als gevolg: jij betaalt meer belasting voor een rondje voor je vrienden op het terras, dan Shell over de miljardenwinst die het bedrijf in Nederland maakt.

Aanvankelijk wilde Mark Rutte dan ook niets weten van het betalen van de hogere zorgsalarissen door een hogere belasting op de winsten van bedrijven. Dit heilige huisje van de VVD maakte dat hij in eerste instantie voorstelde om het voorstel te dekken uit onder andere het verhogen van de zorgpremie. We hebben daarom tijdens het debat volop met het demissionaire kabinet moeten strijden om ervoor te zorgen dat de hogere zorgsalarissen zouden worden betaald uit de winstbelasting, zoals de Tweede Kamer dat wilde. Het nieuws in de kranten na het debat loog er niet om: ‘De VVD moet pijn lijden’, ‘Rutte moet overstag’, ‘Rutte slikt hogere winstbelasting’. Want het is uniek dat voor het eerst sinds ruim 40 jaar een broodnodige verbetering voor de samenleving niet elders wordt weggehaald, maar door de verhoging van de winstbelasting wordt betaald.

Voor de zorgverleners is het goed nieuws. Er kan een eerste broodnodige stap worden gezet in het verhogen van de zorgsalarissen. Wij voeren hier al geruime tijd samen met zorgverleners actie voor. We organiseerden samen met zorgverleners en vakbonden de grootste online demonstratie voor de zorg ooit in Nederland gehouden. Een week voor Prinsjesdag stonden we met zorgverleners bij het Torentje met een spandoek van 130 meter lang, waarvan elke millimeter stond voor een van de 130.000 steunbetuigingen die we ophaalden via onze petitie om de zorgsalarissen te verhogen.

Er komt nu, als eerste stap, dus 675 miljoen euro bij voor hogere zorgsalarissen. De rekening hiervoor gaat dus niet naar de Nederlanders maar naar de bedrijven. Het deel van de zorgpremie dat automatisch stijgt door de hogere lonen, wordt gecompenseerd doordat Nederlanders minder belasting gaan betalen en grote bedrijven meer.

Blijf op de hoogte

Betrokken SP'ers