Zwartboek over ramp Groningen ‘dit is gekend onrecht’

Vandaag heeft de SP een zwartboek met bijna 200 verhalen van gedupeerden van de gaswinning in Groningen gepresenteerd. Na jaren van beloftes uit Den Haag is er voor tienduizenden Groningers nog steeds geen oplossing. SP Tweede Kamerlid Sandra Beckerman: 'Dit is gekend onrecht. Den Haag weet al jaren dat bewoners vermorzeld worden. Maar er gebeurt veel te weinig.' De SP pleit daarom vandaag in de Tweede Kamer voor een crisisaanpak voor Groningen.

De verhalen in het zwartboek laten zien hoe mensen al jaren strijden en nog steeds in een kapot huis zitten. Zoals het verhaal van Bianca uit Woltersum die met haar man en zoontjes in een woonunit woont naast hun eigen onveilige huis. Ze schrijft: 'we wonen naast onze droom die nu onze nachtmerrie is'. Of het verhaal van Cees Wildervanck die al sinds 2013 wacht. Hij schrijft dat de manier waarop de overheid met gedupeerden omgaat: 'meer pijn doet dan honderd scheuren in de muur'.

Sandra Beckerman: 'Het kabinet is afgetreden door de toeslagenaffaire en dat is volkomen terecht. De parallellen tussen de ramp die het kabinet hier in Groningen heeft aangericht en de toeslagenaffaire zijn groot. Het opstappen van het kabinet is slechts het begin. Nu moet de compensatie van de gedupeerden voorop staan. Bij de toeslagenaffaire en bij de ramp in Groningen. Nu moet er een crisisaanpak komen. Eén loket voor gedupeerden, een einde aan de weerzinwekkende bureaucratie en het wantrouwen van gedupeerden. Het is tijd voor een eerlijke overheid.'

De SP wil dat er eindelijk geluisterd wordt naar de gedupeerden zelf. Beckerman: 'Er is door de staat ruim 400 miljard verdiend aan de gaswinning, maar nog steeds is er geen oplossing voor tienduizenden gedupeerden Groningers. Nu moeten eindelijk de bewoners voorop komen te staan. Rutte nodigde de gedupeerden van de toeslagenaffaire uit op het Catshuis. Nodig nu ook de Groningers uit. Zij weten wat er nodig is.'

 

Lees het zwartboek hier.

 


 

Blijf op de hoogte!

De SP zet zich in voor genoeg betaalbare huizen, voor eerlijke zorg, voor veilige buurten en voor nog veel meer. We doen onderzoek, voeren actie, organiseren bijeenkomsten en doen voorstellen. Zorg dat je op de hoogte blijft, mis het niet!

Betrokken SP'ers