Succes! Er komt een parlementaire enquête naar de toeslagenaffaire

Op initiatief van de SP gaat er een parlementaire enquête komen naar de fraudebestrijding door overheidsdiensten. De SP, met Renske Leijten voorop, wilde al jaren dat de Tweede Kamer zijn zwaarste middel in zou zetten. Nu is het zover. SP-leider Lilian Marijnissen: 'Het heeft bijna twee jaar geduurd, maar de aanhouder wint. Nu kunnen we de beerput van de toeslagenaffaire écht openbreken. De ouders verdienen gerechtigheid en Nederland verdient een eerlijke overheid.'

Al lange tijd pleitten Marijnissen en Leijten voor een parlementaire enquête. Bij de toeslagenaffaire werden duizenden ouders én hun kinderen vermorzeld door een oneerlijke overheid. 'Steeds weer gaat de beerput een klein beetje open en krijgen we weer een puzzelstukje van een gigantisch schandaal. Nu kunnen we de puzzel echt in elkaar zetten en erachter komen wie wat wanneer heeft gedaan. Er is nog een lange weg te gaan, maar laat dit een begin zijn van een nieuwe tijd. Van het bouwen aan een eerlijke overheid, die er écht voor iedereen is als je het nodig hebt.'

Met deze parlementaire enquête wordt breder onderzoek gedaan dan naar enkel de toeslagenaffaire. ‘De SP krijgt legio signalen dat de overheid ook op andere vlakken veel te ver gaat in het opsporen en bestrijden van fraude. Bij de toeslagenaffaire hebben we met hard werken beetje bij beetje informatie boven tafel gekregen. Met deze parlementaire enquête brengen we alles wat er mis gaat bij de fraudebestrijding door de overheid aan het licht.’


 

Blijf op de hoogte!

De SP zet zich in voor genoeg betaalbare huizen, voor eerlijke zorg, voor veilige buurten en voor nog veel meer. We doen onderzoek, voeren actie, organiseren bijeenkomsten en doen voorstellen. Zorg dat je op de hoogte blijft, mis het niet!

Betrokken SP'ers