nieuws

Kamer steunt SP: Bedrijven aanpakken die coronaregels aan hun laars lappen

In het debat over een aanvullend pakket coronamaatregelen heeft een meerderheid van de Kamer het voorstel van de SP (samen met GroenLinks, VVD en CDA) gesteund om met een apart meldpunt, een team inspecteurs en strengere regels en handhaving ervoor te zorgen dat bedrijven die mensen onnodig verplichten om naar het werk te komen kunnen worden aangepakt. Ook steunde de SP een voorstel om de avondklok een half uur later - om negen uur - te laten ingaan.

‘Het was voor ons echt onvoldoende dat de regering zo’n zwaar offer van heel veel mensen vraagt met extra maatregelen, waaronder de invoering van een avondklok, maar dat bedrijven die hun werknemers prima thuis kunnen laten werken toch verplichten om naar het werk te komen niet worden aangepakt’, aldus SP-leider Lilian Marijnissen. ‘Gelukkig gaat dat nu gebeuren en wordt het vliegverkeer vanuit risicogebieden eindelijk ook aan banden gelegd.’

Dat maakte de keuze voor de SP nog steeds niet een gemakkelijke, volgens Marijnissen. ‘Deze extra maatregelen zijn zwaar voor heel veel mensen. Maar als we niets doen verspreidt de Britse variant van het virus zich exponentieel en overstromen de ziekenhuizen, kan de zorg het niet aan en blijft Nederland nog lang op slot. Dat willen we absoluut niet. Bovendien zien we ook hoe zwaar kinderen het hebben nu ze niet naar school mogen. Zeker kwetsbare kinderen lopen onderwijsachterstanden op en voelen zich eenzaam zo zonder school. We hopen dat de scholen zo snel mogelijk op een veilige manier weer open kunnen en dat deze maatregelen daarbij helpen.’


 

Blijf op de hoogte!

Betrokken SP'ers