Van Apeldoorn: gerechtigheid voor slachtoffers toeslagenaffaire

Bastiaan van Apeldoorn

De nieuwe wetgeving voor compensatie voor de gedupeerde ouders van de toeslagenaffaire is een stap in de goede richting, maar we zijn er nog niet volgens SP-senator Bastiaan van Apeldoorn. ‘Met dit wetsvoorstel komt er weliswaar nog geen einde aan deze affaire, maar voor heel veel slachtoffers van dit schandalige overheidshandelen wel genoegdoening. Erkenning, compensatie, gerechtigdheid.’

De toeslagenaffaire bij de Belastingdienst heeft grote misstanden blootgelegd. Van Apeldoorn: ‘Mensen die hun kinderen uit huis geplaatst zagen vanwege de enorme financiële problemen waar de Belastingdienst ze in had gebracht. Mensen die hun huis kwijtraakten, hun huwelijk. Levens verwoest. Door een overheid die niet beschermend was, rechtvaardig en met oog voor de menselijke maat, maar letterlijk meedogenloos. En dat alles onder verantwoordelijkheid van opeenvolgende ministers en staatssecretarissen.’

Het heeft volgens Van Apeldoorn lang geduurd voor er gerechtigheid kwam, te lang, en het had natuurlijk nooit zo ver mogen komen: ‘Maar ook mijn fractie is ontzettend blij dat er nu een compensatieregeling is. Ook heel blij is de SP-fractie met hoe deze wet in de Tweede Kamer nog enorm verbeterd is, en er dankzij een amendement van mijn collega Renske Leijten ook een compensatieregeling is gekomen voor die vele ouders die door de kwalificatie opzet/grove schuld financieel volledig klem waren gezet. Dit is sowieso een goed moment om nog eens de vasthoudendheid van het duo Omtzigt en Leijten te prijzen, zonder wiens inspanning de weg naar gerechtigdheid voor al deze ouders nog veel langer had geduurd. Maar bovenal neem ik mijn hoed af voor deze ouders zelf, die de moed hebben opgebracht om zichzelf te organiseren en zo een gezicht hebben gegeven aan de strijd tegen dit brute onrecht.’

 


 

Blijf op de hoogte!

De SP zet zich in voor genoeg betaalbare huizen, voor eerlijke zorg, voor veilige buurten en voor nog veel meer. We doen onderzoek, voeren actie, organiseren bijeenkomsten en doen voorstellen. Zorg dat je op de hoogte blijft, mis het niet!

Betrokken SP'ers