nieuws

Laat huurders niet de rekening van de crisis betalen

Huurders betalen nog steeds voor de vorige crisis. Drie maanden van elke jaar huur gaat via verhuurderheffing naar de staatskas. Ondertussen zijn de huren wel volop gestegen en blijft onderhoud en verduurzaming van de huizen achter. SP-Kamerlid Sandra Beckerman zet tijdens het debat over wonen deze week in op rechtvaardigheid. ‘Deze crisisbetaling van huurders moet eindelijk worden geschrapt, en dit geld moet worden ingezet om te investeren, om huizen te verduurzamen en om de huren betaalbaar te houden.’

Verder zien we dat tijdens deze crisis veel huurders kwetsbaar zijn omdat ze ook financieel in de problemen komen. We willen dat een huurstop mogelijk wordt als mensen de huur echt niet meer kunnen betalen. Ook hebben we eerder al gepleit tegen gedwongen huisuitzettingen, en zeker tijdens deze crisis, waar thuisblijven zo ongelofelijk belangrijk is. Huurders moeten daarom wettelijk extra bescherming krijgen door alle huisuitzettingen en huurverhogingen tijdelijk op te schorten. Deze voorstel doen we deze week samen met GroenLinks en de PvdA. ‘Het kabinet staat maar liefst 5,1 tot 6,6 procent huurverhoging toe. Terwijl juist nu veel mensen financieel in de problemen komen. Deze verhoging moet dus van tafel. En dit is nog maar het begin, want de huren, zeker in de vrije sector, zijn al veel te hoog.’

Minstens 20.000 gezinnen met tijdelijke contracten lopen het risico dat hun huurcontract niet wordt verlengd tijdens de crisis. Andere huurders kunnen juist een huurverhoging van honderden euro’s voor hun kiezen krijgen. Beckerman: ‘Thuisblijven is de manier om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dus moeten we nu alles op alles zetten om te zorgen dat iedereen een goed en betaalbaar thuis heeft. Maar mensen krijgen huurverhogingen voor hun kiezen terwijl ze tegelijkertijd inkomen verliezen en financieel geraakt worden door deze crisis. De coronacrisis verdiept de wooncrisis. Het is niet rechtvaardig om huurders daarvan de rekening te laten betalen. We moeten juist werken aan het oplossen van de wooncrisis. Dat waar we nu met z’n allen op terugvallen moeten we koesteren en veel sterker maken.’

 

Betrokken SP'ers