SP voert actie tegen storten van afval in natuurgebieden

Het MilieuAlarm Team van de SP heeft maandag actie gevoerd bij de toegang tot gebied ‘Over de Maas’. De partij wil een einde aan het storten van vervuild granuliet in het natuurgebied. SP-Kamerlid Cem Lacin stapte zelf ook in een boot. Lacin: ‘Onbegrijpelijk dat de minister de stort van granuliet laat doorgaan. Het lijkt erop dat de vergunning voor de stort in de achterkamertjes is geregeld. Daarnaast weet de minister niet eens wat het dumpen met granuliet in natuurgebieden precies voor gevolgen heeft voor het milieu. Eén grote gok en het milieu en omwonenden zijn er mogelijk de dupe van.’

Afval storten water

Omdat de minister weigert in te grijpen voerde de SP actie bij de toegang tot ‘Over de Maas’ met een symbolische blokkade. Er moet zo snel mogelijk een verbod komt op het dumpen van vervuild granuliet en vervuild slib in ‘Over de Maas’ en op zo’n 50 andere plekken in Nederland. 'Het vervuilde slib wordt vanuit heel Europa naar Nederland gehaald. Terwijl bedrijven er flink aan verdienen, blijven omwonenden met de rotzooi achter. We moeten de natuur beschermen, daarom moet het storten met vervuild afval stoppen.'

De SP is al jarenlang zowel in de gemeente West Maas en Waal, in de Gelderse Staten als in de Tweede Kamer bezig om milieuvervuiling en het storten van vervuilde bagger en grond tegen te gaan. Begin februari ontstond er veel ophef over het storten van granuliet in 'Over de Maas' bij Alphen. Ambtenaren werden onder druk gezet om akkoord te gaan met het dumpen van granuliet, ondanks de grote zorgen en bezwaren die zij hadden. Al jaren wordt er vervuild slib, bagger en granuliet gestort in Nederlandse plassen.

 

Teken hier de petitie tegen het storten van vervuild slib, bagger en granuliet in de Nederlandse plassen!

Afval storten water

Betrokken SP'ers