nieuws

Weer schandaal bij slachterij: 3 vragen aan Frank Futselaar

Frank Futselaar

Vrijdag kwamen er undercoverbeelden naar buiten van varkens die mishandeld worden in een slachterij. De arme dieren werden geslagen en bang gemaakt om een veewagen uit te rennen naar de stal in de slachterij. Een medewerker van de toezichthouder NVWA stond er zelfs bij en zei niets. Eerder kwamen er ook al beelden naar buiten van varkens die levend gekookt worden in een andere slachterij. Er gaat nog steeds veel mis in slachterijen, dus tijd om het daar eens met SP-Kamerlid Frank Futselaar over te hebben.

Wat denk je als je deze beelden ziet?

'Het is afschuwelijk: afschuwelijk omdat dieren mishandeld worden, en afschuwelijk omdat we steeds dit soort schandalen in slachterijen zien terugkeren. En steeds eisen we in de Tweede Kamer dat het probleem aangepakt wordt -vorige week maakte ik me nog boos bij het vragenuur -en we toch steeds weer nieuwe incidenten opkomen. Er is iets structureel mis bij onze slachterijen.'

Wat moet er gebeuren zodat dit niet voor kan komen?

'Ten eerste moet cameratoezicht op alle slachterijen verplicht worden. De beelden moeten extern gevold kunnen worden door de NVWA. Als er al een misstand wordt geconstateerd worden er nu vooral waarschuwingen afgegeven. Dat is voor zo’n bedrijfsleider echt niet genoeg om diervriendelijker te gaan handelen. Daarvoor spelen omzet en winst een te grote rol. Er moeten dus straffen komen die echt afschrikken: een dikke geldboete bij misstanden die hoger wordt naar mate er meer overtredingen worden geconstateerd. Nu gaat productiesnelheid te vaak boven veiligheid en dierenwelzijn. Met serieuze sancties kun je dat tegengaan. Wedden dat ze dan wél gauw diervriendelijker gaan werken? Heel cynisch, maar zo werkt het vaak wel.'

'Daarnaast is er drastisch meer capaciteit nodig bij de NVWA. Er zijn veel te weinig controleurs, overigens niet alleen voor de slachterijen, maar voor alles waar de NVWA op moet controleren. Zoals onze voedselveiligheid en veiligheid van producten in het algemeen. Er is écht meer personeel nodig daar om de werkdruk bij te benen en om onze veiligheid te kunnen waarborgen. Dat is nu gewoonweg niet het geval. Dat is ontzettend gevaarlijk.'

Maar er stond een medewerker van de NVWA bij. Waarom greep die niet in? Daar is de NVWA toch juist voor bedoeld?

'Ik weet in dit specifieke geval niet wat precies de reden is waarom de NVWA-medewerker niet ingrijpt, maar ik weet wel dat het vaker voorkomt dat NVWA’ers veel door de vingers zien. Dat komt onder andere door een heel gek systeem dat achter de betaling van zo’n medewerker van de NVWA schuil gaat. De controles worden namelijk betaald door de slachterij zelf. Er is een prijzenlijst voor alle handelingen en de slachterij mag die afrekenen. Slachterijen gaan daarom zo’n medewerker van de NVWA dan een beetje als hun eigen werknemer zien. Wie betaalt, bepaalt. En hoewel er veel NVWA-controleurs hun werk prima doen, zien we uit onderzoek dat sommigen zich ook teveel inleven in de belangen van de slachterijen. En dat zijn niet de belangen van de dieren.'

'De SP is ervoor dit geheel los te trekken door een centrale algemene slachthuisheffing van alle slachthuizen te vragen en daarvan controles te bekostigen.'


 

Blijf op de hoogte!

De SP zet zich in voor genoeg betaalbare huizen, voor eerlijke zorg, voor veilige buurten en voor nog veel meer. We doen onderzoek, voeren actie, organiseren bijeenkomsten en doen voorstellen. Zorg dat je op de hoogte blijft, mis het niet!

Betrokken SP'ers