nieuws

Van Nispen wil betere bescherming voor slachtoffers van stalking

Michiel van Nispen

Slachtoffers van stalking hebben recht op betere bescherming van de overheid. De overheid schiet daarin nu tekort. Dat concludeert SP-Kamerlid Michiel van Nispen die hierover sprak met slachtoffers en advocaten. 'Stalkers hebben nu nog te vaak vrij spel omdat geschonden contactverboden niet of te laat worden gehandhaafd. Ondanks beloftes van de minister blijkt in de praktijk dat belagers niet effectief van slachtoffers weg worden gehouden. Dat kan ronduit gevaarlijk zijn', aldus Van Nispen.

Recent bleek uit een vernietigend inspectierapport in de zaak van Hümeyra dat het niet optreden tegen de dader en het niet beschermen van het slachtoffer fatale gevolgen kan hebben. Van Nispen: 'Ik krijg veel bezorgde geluiden, van advocaten die het fout zien gaan. En van slachtoffers die bang zijn. Als mensen om hulp schreeuwen maar ze die niet krijgen, dan is dat schrijnend.'

In een debat met de minister overhandigde Van Nispen zijn voorstellen, die moeten leiden tot bescherming van slachtoffers en een betere aanpak van daders die contactverboden overtreden:

  • Geef het slachtoffer standaard bewijs van een contactverbod mee, zodat de politie dit direct kan zien en hier naar kan handelen.
  • Maak duidelijk waar en hoe de schending van een contactverbod kan worden gemeld.
  • Bij de politie moet direct uit een centraal systeem blijken dat er een contactverbod is.
  • De melding van de schending van een contactverbod moet binnen 2 uur doorgegeven worden aan het Openbaar Ministerie.
  • Zorg er voor dat vaker zogenaamde sfeer proces-verbalen worden opgemaakt, zodat de politie beter kan beoordelen wat er aan de hand is.
  • Het schenden van een contactverbod moet altijd beoordeeld worden, zodat dit consequenties kan hebben.
  • Als een stalker wordt voorgeleid aan de rechter-commissaris na overtreding van een contactverbod dan moet de Officier van Justitie daar ook bij aanwezig.

 

Blijf op de hoogte!

Ja, ik wil op de hoogte blijven van belangrijk nieuws en acties van de SP en Lilian Marijnissen.

Betrokken SP'ers