nieuws

Rutte is ongeloofwaardig

In 2015 zijn tientallen burgerdoden gevallen bij een Nederlandse aanval tegen IS in Irak. Jarenlang is de Tweede Kamer hier niet over geïnformeerd terwijl we al die tijd om duidelijkheid vroegen. Nooit kregen we de eerlijke antwoorden. Pas na goed speurwerk van journalisten is meer informatie naar boven gekomen, maar nog steeds weigert het kabinet belangrijke informatie openbaar te maken over Nederlandse aanvallen, met als gevolg dat de Tweede Kamer de regering niet goed kan controleren.

Premier Rutte heeft ineens last van toevallig geheugenverlies. Toevallig kan hij zich niet herinneren dat hij is geïnformeerd over de burgerdoden die zijn gevallen in Irak. Want het zou niet alarmerend zijn. Dit is toch niet te geloven? Het gaat om mogelijk het hoogste aantal burgerslachtoffers ooit door een Nederlands bombardement. Wij, de slachtoffers en nabestaanden hebben recht op de waarheid.

'Daar heb ik geen herinneringen aan.' zegt premier Rutte. SP-leider Lilian Marijnissen: 'Dat hebben we eerder gehoord, toen het ging over de dividendmemo's en over de leugens van VVD-minister Zijlstra. We hebben recht op een kabinet dat de waarheid vertelt. Daarom hebben wij een parlementaire ondervraging voorgesteld over de burgerdoden die zijn gevallen in Irak. Omdat de waarheid nu eindelijk boven tafel moet komen. En daarom dienden we gisteren een motie van wantrouwen in, omdat het handelen van de minister van defensie en de premier ongeloofwaardig, onverantwoord en onacceptabel is.'

 


 

Blijf op de hoogte van de SP en Lilian Marijnissen. Vul uw mailadres in om u te abonneren op onze nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte!

Ja, ik wil op de hoogte blijven van belangrijk nieuws en acties van de SP en Lilian Marijnissen.

Betrokken SP'ers