Pak foute belastingadviseurs aan

Renske Leijten

Als een belastingadviseur bewust meewerkt aan belastingontduiking of fraude krijgt hij of zij een zogenaamde ‘vergrijpboete’. Maar vaak kunnen deze foute adviseur gewoon weer aan de slag, omdat klanten niet weten dat de foute belastingadviseur eerder is veroordeeld. De SP wil dat veroordeelde belastingadviseurs worden verplicht om actief aan klanten te laten weten dat ze in zee gaan met iemand die de wet overtreden heeft.

De regering stelt voor om de adviseurs die de wet hebben overtreden bekend te maken via een website van de Belastingdienst. De gedachte is dat klanten zich hierdoor kunnen informeren en betere keuzes kunnen maken. Het is niet voldoende om een openbare lijst aan te leggen van belastingadviseurs die hebben meegewerkt aan constructies om de belasting te tillen, vindt SP-Tweede Kamerlid Renske Leijten.

'Het is niet zeker dat klanten weten dat er zo een openbare lijst bestaat en of zij zich wel informeren. Daarom stelt de SP voor dat adviseurs die een vergrijpboete hebben gekregen hun klanten actief moeten melden dat zij die vergrijpboete hebben gekregen. Dat kan via de website of door het op te nemen in de brochures voor klanten.'

Betrokken SP'ers