SP wil prijswaakhond voor dure geneesmiddelen

Medicijnen (foto: takacsi75, cc by/2.0)

De SP dringt er bij Minister Bruins op aan een onafhankelijk instituut op te richten voor dure geneesmiddelen. Dit instituut moet onderzoeken en beoordelen of de prijs die een farmaceut vraagt voor een medicijn acceptabel is. Hierbij moet uitgegaan worden van de kostprijs en een redelijke winstmarge.

Op dit moment is de gemiddelde winstmarge van de farmaceutische industrie 17,5%; veel meer dan in andere sectoren. Met een oordeel van het op te richten instituut in de hand kan de regering fabrikanten onder druk zetten hun prijzen te verlagen.

SP-Kamerlid Henk van Gerven: 'Fabrikanten vragen op dit moment exorbitante prijzen voor hun medicijnen. Hoe zeldzamer en ernstiger de aandoening, hoe hoger de prijs. Soms gaat het om bedragen tot een half miljoen per jaar. Dit maatschappelijk wangedrag moet worden aangepakt, in het belang van de patiënt. Om dit fundamenteel te kunnen oplossen, is het noodzakelijk dat we weten wat de werkelijke prijs van een medicijn is.'

Betrokken SP'ers