Lacin: Kies voor goed openbaar vervoer in plaats van rekeningrijden

Cem Lacin

De mobiliteitsalliantie, een grote groep organisaties, pleit ervoor om een rekeningrijden in te voeren. Onafhankelijk van waar je woont of op welk tijdstip je rijdt, willen zij dat automobilisten gaan betalen per kilometer. SP-Kamerlid Cem Laçin: ‘De kabinetten Rutte hebben fors bezuinigd op ons openbaar vervoer waardoor mensen de auto in zijn gejaagd. Dit plan straft die mensen door ze een boete te geven. Maar als je in de regio woont, verpleegkundige met onregelmatige diensten bent of schilder bent met een eigen bedrijf heb je geen andere keuze dan de auto te nemen. Het is onrechtvaardig dat die mensen de rekening moeten betalen.’

De SP wil dat er eerst geïnvesteerd wordt in goed openbaar vervoer, zodat mensen een alternatief krijgen voor de auto. De mobiliteitsalliantie wil echter dat die investeringen betaald worden door rekeningrijden in te voeren. Laçin: ‘Dat is een heel slecht plan. Er is geld genoeg voor het openbaar vervoer, maar nog altijd is in de wet vastgelegd dat meer dan de helft van het overheidsgeld voor infrastructuur naar asfalt moet. En deze regering wil daar de komende 10 jaar nog niks aan veranderen. Stap één, voordat we überhaupt over rekeningrijden na willen denken, is veel meer investeren in goed openbaar vervoer als alternatief voor iedereen.’

Betrokken SP'ers