nieuws

Weer moet een VVD’er weg: Harbers

Jasper van Dijk
SP-Kamerlid Jasper van dijk

Het vertrek van staatssecretaris Harbers was onvermijdelijk, aldus SP-Kamerlid Jasper van Dijk. Het ministerie verzweeg zware misdrijven gepleegd door asielzoekers en heeft daarmee de Tweede Kamer onvolledig geïnformeerd. Van Dijk: ‘Dit zijn geen incidenten meer, dit is een patroon. Het lijkt wel een functie-vereiste om als VVD'er zaken onder het tapijt te schuiven. De VVD als hoeder van de rechtsstaat is niet langer geloofwaardig.’

Pas door de media kwam deze informatie boven tafel. Dat had nooit mogen gebeuren. Van Dijk: ‘De regering moet alle informatie geven - ook het slechte nieuws. Voor de zoveelste keer zien we dat voor deze regering de waarheid een optie is. Pas als verhullen echt niet meer kan, krijgen we de ontbrekende informatie. Het aftreden van Harbers is dan ook terecht.’

De SP staat voor een rechtvaardig asielbeleid. Het wegmoffelen van feiten en cijfers hoort daar niet bij. Van Dijk: ‘We bieden bescherming aan mensen in nood, maar asielzoekers die zich schuldig maken aan misdrijven moeten aangepakt worden. Daarvoor hebben we wel alle informatie nodig.’

Harbers is na Teeven, Opstelten en Van der Steur de vierde VVD'er in vier jaar tijd die bij het ministerie van Justitie en Veiligheid vertrekt. Daarom wilde de SP in debat hierover met VVD-premier Rutte. Dit verzoek werd geweigerd door een meerderheid in de Tweede Kamer.

Betrokken SP'ers