nieuws

Dwing gelijke beloning voor vrouwen en mannen af

Jasper van Dijk

De SP dient vandaag samen met andere partijen een initiatiefwet in om gelijke beloning voor hetzelfde werk tussen vrouwen en mannen af te dwingen. Jasper van Dijk: 'Honderd jaar na de invoering van het vrouwenkiesrecht wordt het hoog tijd om de lonen van vrouwen gelijk te stellen aan die van mannen. Ongelijke beloning voor hetzelfde werk, laten we daar snel een eind aan maken.'

De wet regelt dat de bewijslast wordt omgekeerd. Niet langer moet de werknemer  achterhalen of er sprake is van ongelijkheid in salaris, maar de werkgever wordt er verantwoordelijk voor gelijke beloning binnen de organisatie. Dit is hard nodig, want ondanks dat ongelijke betaling al bijna veertig jaar wettelijk verboden is, is er nog steeds sprake van een forse onverklaarbare loonkloof tussen vrouwen en mannen.

Betrokken SP'ers