nieuws

Stop de doorgeslagen groei aan stallen

Frank Futselaar

Gezondheidsproblemen en stankoverlast, veel mensen in bijvoorbeeld Oost-Brabant en Noord-Limburg hebben er flink last van doordat er veel te veel stallen in hun buurt zijn gebouwd. De kans op ziektes die ook gevaarlijk zijn voor mensen is veel groter in gebieden met veel stallen. SP-Kamerlid Frank Futselaar wil daarom samen met GroenLinks en de PvdA dat er een wet komt om het doorgeslagen groei van het aantal stallen tegen te gaan. Futselaar: ‘Als je door sommige stukken van de Peel rijdt waan je jezelf in een industriegebied. De enorme groei aan stallen bedreigt de leefbaarheid voor de bewoners, en ook hun gezondheid. De Q-koortsepidemie waardoor duizenden Nederlanders ziek werden is daar een treurig voorbeeld van. We moeten nu snel de schaalvergroting in de landbouw een halt toeroepen.’

Het aantal stallen, maar ook het aantal dieren per stal is flink toegenomen door de schaalvergroting in de landbouw. Boeren zijn ondernemers geworden die produceren voor de laagste prijs voor de wereldmarkt in plaats van hun eigen omgeving. De SP is voorstander van een meer kleinschalige landbouw waarbij boeren een eerlijke prijs krijgen voor hun producten en er rekening wordt gehouden met het welzijn van mens, dier en omgeving. Futselaar: ‘Eigenaars van stallen wonen er vaak zelf niet eens meer in de buurt, maar de buren en dorpen zitten wel met de gevolgen. Als deze wet wordt aangenomen kunnen we het aantal stallen weer onder controle brengen.’

 

Het is tijd voor rechtvaardigheid! Ben je nog geen vriend voor rechtvaardigheid? Sluit je dan nu aan!

Ik sluit me aan

Betrokken SP'ers