nieuws

Kamer steunt SP: Meer capaciteit voor snellere asielprocedure

Jasper van Dijk

Om wachttijden te verkorten en asielprocedures te versnellen moet de regering zorgen voor meer capaciteit bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Een SP-motie met die strekking werd vandaag aangenomen. SP-Kamerlid Jasper van Dijk: ‘De jarenlange procedures worden mede veroorzaakt door een tekort aan capaciteit bij de IND. Daardoor zitten heel wat gezinnen met kinderen jarenlang in onzekerheid.’ Meer capaciteit voorkomt tevens dat de IND een dwangsom moet betalen aan asielzoekers die te lang moeten wachten op uitsluitsel. Dinsdag werd bekend dat de IND om die reden al meer dan één miljoen euro kwijt is aan boetes. Van Dijk: ‘Het zou natuurlijk beter zijn als dat geld aan vast personeel werd besteed. Dan voorkom je zowel een dwangsom als ondercapaciteit bij de IND.’

De SP-motie voor een verruiming van het kinderpardon werd vandaag verworpen. Van Dijk betreurt dat: ‘We hadden vandaag twee vliegen in één klap  kunnen slaan: een kinderpardon voor de circa 400 kinderen die momenteel langer dan vijf jaar in Nederland verblijven en snellere procedures zodat nieuwe gevallen voorkomen worden. Helaas wil de coalitie daar niet aan, zodat we de komende jaren met schrijnende gevallen geconfronteerd blijven worden.’

Betrokken SP'ers