nieuws

Huurders in problemen door stijgen energierekening

Mensen met een laag inkomen zijn tussen de 40 en 60 procent van hun inkomen kwijt aan huur en energiekosten. Dit blijkt uit onderzoek van de Woonbond. SP-Kamerlid Sandra Beckerman: 'Het is niet voor het eerst dat huurders aan het kortste eind trekken. Als een woning slecht is onderhouden of slecht geïsoleerd is, dan is het ongepast en onrechtvaardig om de huurders daarvoor op te laten draaien met een hoge energierekening. Daarnaast betalen huurders zich blauw aan de stijging van de gasprijs en de hogere belasting hierop. Zij betalen een steeds hogere energierekening maar zitten ondertussen wel in een huis met kieren en gaten. De minister doet niks. Dit onderzoek toont voor de zoveelste keer aan dat dit anders moet.' Beckerman wil dat minister Ollongren huurders veel meer rechten geeft om koude, tochtige en vochtige huizen te laten opknappen.

Uit het onderzoek van de Woonbond blijkt dat bijna 8 op de 10 huurders aangeeft dat hun huis slecht is geïsoleerd en dat ze last hebben van kou en tocht. Nog eens 4 op de 10 huurders geeft aan slechts enkel glas in de woning te hebben. Het komt voor de SP niet als een verrassing. Beckerman: 'We horen dit vaak. In het hele land steunen SP'ers huurders om achterstallig onderhoud af te dwingen. Het is natuurlijk bizar dat de SP en huurders dit wijk na wijk, buurt na buurt of straat na straat af moeten dwingen. Het kabinet doet niks maar verhoogt wél de energieprijzen. Het is de hoogste tijd om de huurders te hulp te komen. Zij moeten meer rechten krijgen om onderhoud af te dwingen bij de verhuurders. Dat kan door het uitbreiden van het initiatiefrecht voor huurders om de woning te laten verbeteren. Ook wil de SP aan huurders een afdwingbaar recht te geven om hun huis te laten opknappen als de landelijke Huurcommissie de huurder gelijk geeft bij een conflict. Torenhoge energierekeningen ontvangen, terwijl je woont in een koud of vochtig huis is niet rechtvaardig.'

Het is tijd voor rechtvaardigheid! Ben je nog geen vriend voor rechtvaardigheid? Sluit je dan nu aan!

Ik sluit me aan

Betrokken SP'ers