Het referendum is terug van nooit weggeweest

Een staatscommissie onder leiding van VVD-er Johan Remkes pleit voor een bindend referendum, als een manier om onze democratie te versterken. Volgens SP-Kamerlid Ronald van Raak is het referendum daarmee terug van nooit weggeweest. De staatscommissie is er gekomen op initiatief van de Eerste Kamer die op dit moment moet besluiten over de afschaffing van het referendum.

Ronald van Raak: ‘In Den Haag regeert de angst voor de bevolking, dat zien we bij het referendum. Politici lijken bang voor de mening van de mensen. Het bindend referendum is door GroenLinks, PvdA en D66 van tafel gehaald en het raadgevend referendum wordt door D66-minister Ollongren afgeschaft. Dit advies van de staatscommissie moeten we serieus nemen, omdat het laat zien dat het referendum belangrijk is voor het vertrouwen van mensen in de democratie. Als je in de toekomst een nieuwe auto wilt kopen, ga je niet je oude wagen direct weggooien. Het is nu aan de senaat om het bestaande referendum te behouden.’

Betrokken SP'ers