Doorbraak bij versterking passagiersrechten

foto: Spoorjan, https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/02/Rolstoel_helling_NS_VIII.JPG, (CC-BY-SA-3.0)

Vandaag nam de Interne Marktcommissie van het Europees Parlement met overweldigende meerderheid de voorstellen van SP-EuroparlementariĆ«r Dennis de Jong aan om de rechten van treinpassagiers flink te verbeteren. De Jong: ´Je zal maar je aansluiting missen doordat je eerdere treinreis vertraging heeft. Nu worden passagiers vaak aan hun lot overgelaten, maar als deze wetgeving erdoor komt, moet de maatschappij waar je je kaartjes voor de gehele reis hebt gekocht, zorgen dat je zonder gedoe alsnog op je plaats van bestemming terecht komt´.

De voorstellen zijn ook belangrijk voor mensen met beperkte mobiliteit. De Jong: ´Volgens het VN-Verdrag dat de rechten van mensen met een beperking regelt, moet iedereen op vrijwel dezelfde wijze gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer. Daarvoor zijn vaak voorzieningen nodig en in mijn voorstellen moet assistentie direct beschikbaar zijn. De Europese Commissie dacht dat mensen met een beperking wel 48 uur van tevoren om assistentie zouden kunnen vragen. Dat is natuurlijk belachelijk en zet deze mensen gelijk op achterstand. Helaas is nog wel een voorstel van de christendemocraten aangenomen om bij stations met dagelijks minder dan 10.000 passagiers een vooraankondiging van 24 uur te voorzien. Verder geldt nu het principe ´turn-up and go´.

Zowel de Europese consumentenorganisatie BEUC als de actiegroep voor mensen met een beperking EDF hebben enthousiast gereageerd. De Jong: ´De belangrijkste wensen van BEUC en EDF hebben we kunnen realiseren. Zo wordt niet alleen de informatievoorziening aan passagiers verbeterd, maar krijgen passagiers ook recht op meer compensatie bij vertraging: 50% van de ticketprijs bij een vertraging tussen 45 en 90 minuten, 75% tussen anderhalf en twee uur, en 100% bij een vertraging van meer dan twee uur. Tenslotte is er ook nog goed nieuws voor mensen die hun fiets mee willen nemen want hiervoor komen veel meer plaatsen beschikbaar´. De voorstellen gaan nu naar de Vervoerscommissie van het Parlement en daarna kunnen de onderhandelingen met de Raad van ministers beginnen.

Betrokken SP'ers