nieuws

Van Nispen: Betaalbare rechtshulp moet blijven

Iedereen moet zijn recht kunnen halen, maar al jaren wordt er flink bezuinigd op de sociaal advocaten die mensen met een kleine portemonnee bijstaan. Deze advocaten luiden nu de noodklok. Donderdag demonstreerden zij daarom in toga voor het behoud van goede en betaalbare rechtshulp. SP-Kamerlid Michiel van Nispen ondersteunt de advocaten in hun protest: 'Sociaal advocaten moeten steeds vaker bijna gratis werken om mensen bij te staan. Er zal flink geïnvesteerd moeten worden door het kabinet om ervoor te zorgen dat iedereen zijn recht kan blijven halen.'

De advocaten zeggen het al jaren, maar inmiddels is ook uit onafhankelijk onderzoek gebleken dat de rechtshulp onder grote druk staat door de bezuinigingen. 'Als het kabinet op de oude weg doorgaat gaan we zien dat dat de kwaliteit van de rechtshulp minder wordt, dat er veel minder advocaten zullen zijn die deze hulp kunnen bieden en dat veel mensen niet meer hun recht kunnen halen. Ik wil een oplossing van de verantwoordelijk VVD-minister Sander Dekker. Hij moet laten zien dat hij de minister vóór rechtsbescherming is.'

Niet alleen wil Van Nispen dat er meer geïnvesteerd wordt in betaalbare rechtshulp, ook moet er een onderzoek komen naar de financiële en maatschappelijke opbrengsten hiervan. Een onderzoek in Schotland heeft uitgewezen dat elke pond die uitgegeven wordt aan rechtsbijstand, in bijvoorbeeld huurgeschillen, elf pond oplevert voor de maatschappij. Het zorgt bijvoorbeeld voor minder huisuitzettingen, wat weer leidt tot minder druk op sociale voorzieningen en de zorg. 'Met name de VVD vergeet nogal eens wat goede toegang tot het recht waard is. Met een onderzoek naar de opbrengsten wil ik hen daar graag weer aan herinneren.'

Lilian Marijnissen
Advocaten

Betrokken SP'ers