nieuws

Meer en betere gymlessen op basisscholen nu nodig

Michiel van Nispen

Basisschoolleerlingen moeten 3 uur per week gymles van een vakleerkracht krijgen. De noodzaak van de initiatiefwet van SP-Kamerlid Michiel van Nispen is groter dan ooit. De vorige regering beloofde het bewegingsonderwijs te verbeteren, maar deze week bleek dat daar weinig van terecht is gekomen. Van Nispen: 'Veel partijen wilden de resultaten van dit plan van aanpak afwachten. Nu blijkt dat dit vrijwel niets aan het bewegingsonderwijs heeft verbeterd is het tijd de initiatiefwet te behandelen. Ook omdat er in het regeerakkoord helemaal niets staat over het belang van meer en betere gymlessen op scholen. Daarom komt de SP nu met dit initiatief'.

De SP pleit al jaren voor meer en beter bewegingsonderwijs op basisscholen. Van Nispen: '1 op de 7 kinderen heeft overgewicht. Als je al op jonge leeftijd kinderen leert hoe leuk het is om te sporten en te bewegen is de kans groot dat ze dat op latere leeftijd ook blijven doen. Dat is in het belang van een gezonde en sportieve samenleving. Daarnaast vind ik dat alle kinderen het recht hebben om te leren bewegen en zich te ontwikkelen, hierdoor verbeteren ook de leerprestaties en sociale vaardigheden van kinderen. Tenslotte draagt het bij aan de verlaging van werkdruk van groepsleerkrachten, want als er vakleerkrachten voor de gymlessen komen kunnen de overbelaste basisschooljuffen en –meesters tijdens de gymlessen ander belangrijk werk doen.'

Van Nispen kondigt vandaag in het begrotingsdebat over sport en bewegen aan deze initiatiefwet op korte termijn in te dienen zodat de Kamer deze wet kan behandelen. Ook vraagt Van Nispen vandaag aandacht voor de terugkeer van schoolzwemmen, het belang van breedtesport, gehandicaptensport en de integriteit van de sportsector.

Betrokken SP'ers