nieuws

Kamer steunt SP: Stel meer mensen in staat om te sporten

Michiel van Nispen

SP-Kamerlid Michiel van Nispen is verheugd dat zijn voorstel is aangenomen om meer maatregelen te nemen om mensen in staat te stellen om te sporten en te bewegen. Uit onderzoek blijkt dat bepaalde groepen mensen minder vaak sporten en bewegen, zoals kinderen uit gezinnen met een laag inkomen, ouderen, chronisch zieken en mensen met een beperking. ‘Sporten en bewegen wordt gestimuleerd op het moment dat mensen dat in hun eigen buurt kunnen doen en het betaalbaar is. Niet alleen blijven mensen zo langer gezond, het kan ook de samenhang in buurten versterken. Goed voor het welzijn van buurten, kinderen en volwassenen dus,’ aldus Van Nispen.

In het voorstel is opgenomen dat gemeenten afspraken gaan maken hoe overgewicht van kinderen en volwassenen teruggedrongen kunnen worden en succesvolle maatregelen te delen met andere gemeenten. Betrokken zorgorganisaties gaan aan de slag met concrete maatregelen gericht op preventie aan de gezondheid van jongeren en volwassenen. De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gaat onderzoeken hoe mensen met lage inkomens kunnen sporten en bewegen zonder financiĆ«le drempels. Ook gaan gemeenten samen met de sportsector kijken hoe maatregelen ontwikkeld kunnen worden die gericht zijn op een laagdrempelig beweegaanbod op lokaal niveau voor die groepen kinderen en volwassenen die nu nog niet bereikt worden.  Het voorstel werd breed gesteund door de partijen in de Tweede Kamer, alleen de VVD, PVV en Forum voor Democratie weigerden het voorstel te steunen.

Van Nispen: ‘Jarenlang zijn er maatregelen genomen om te zorgen dat mensen die niet of nauwelijks sporten en bewegen, hiervoor de mogelijkheden krijgen, maar zonder al te veel succes.  Met dit plan van samenhangende voorstellen op diverse terreinen gaan we met dit voorstel aan de slag om daadwerkelijk een slag in te halen om kinderen en volwassenen  mensen meer de gelegenheid te geven om te kunnen sporten en bewegen.’

Betrokken SP'ers