nieuws

Juncker slaat in zijn ´State of the Union´ plank volledig mis

foto: Vera Inekci

Vandaag hield de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, zijn State of the Union in het Europees Parlement in Straatsburg. SP-Europarlementariër Dennis de Jong is niet onder de indruk: ´Het tot nu toe zorgvuldig geheim gehouden scenario van Juncker voor de toekomst van de EU mondt uit in voorstellen voor een complete superstaat, inclusief een Europese minister van Economische Zaken en Financiën. Daarmee slaat hij de plank volledig mis. Bovendien wil hij dit verwezenlijken zonder verdragswijziging, zodat de burger aan de kant staat´.

De Jong: ´Wat verder teleurstelde, was het volstrekt gebrek aan zelfreflectie: de ellende die het marktfundamentalisme en begrotingsfetisjisme van de EU heeft teweeggebracht. Het gebrek aan solidariteit met de miljoenen mensen in armoede in de EU. Het ontbreken van een humanitair antwoord op de vluchtelingencrisis. En het verlies aan zeggenschap van mensen over publieke diensten. Allemaal zaken waarvoor Juncker zich niet verontschuldigde. Het enige antwoord was, is en blijft: steeds meer macht voor Brussel. En dat is precies waar mensen niet op zitten te wachten´.

De Jong stoort zich ook aan het geopolitieke machtsdenken van Juncker: ´Juncker is een verlengstuk van de wapenindustrie. Zo wil hij een enorm fonds voor militair onderzoek, tot nu toe een taboe in de EU. Het alternatief van een EU die vrede zoekt via dialoog in plaats van met bommen, ontbreekt. Hij droomt nu al van een Europees leger. Natuurlijk zijn er bedreigingen in de wereld, maar nog meer wapens is zeker niet de oplossing. Als het geld niet naar de wapenindustrie gaat, maar gebruikt wordt voor nationale, Europese en internationale solidariteit, kunnen we ons onderscheiden´.

SP-Europarlementariër Anne-Marie Mineur is volstrekt ontevreden over wat Juncker zei over de handelsverdragen: ´Het is mooi dat onderhandelingsmandaten in de toekomst openbaar worden, maar dat is pas een eerste stap op weg naar transparantie. Want ondertussen zit Juncker vastgebakken in geopolitiek machtsdenken: hij wil zoveel mogelijk handelsverdragen afsluiten in de resterende twee jaar tot aan de Europese verkiezingen. Nationale parlementen wil hij daarbij buiten spel zetten. En bedrijven komen eerste rang te zitten, als het gaat om samenwerking met handelspartners over regels. Dat kun je niet transparant of democratisch noemen. Ons verzet tegen het handelsbeleid ga ik dan ook nog verder opvoeren´.

Betrokken SP'ers