nieuws

Van Nispen: 'Misdaad mag niet lonen, pak misdaadgeld af'

Michiel van Nispen

Er moet meer gebeuren om het door misdaad verkregen geld af te pakken van criminelen. Dat eist SP-Kamerlid Michiel van Nispen van de regering. 'Misdaad mag niet lonen. Criminelen kun je harder treffen in hun portemonnee dan nu gebeurt. Er wordt nog steeds niet goed samengewerkt tussen het openbaar ministerie en de belastingdienst. Ook is er te weinig capaciteit. We laten zo geld liggen, dat in criminele handen blijft. Onacceptabel, hier moet snel werk van worden gemaakt.'

Al eerder trok Van Nispen bij de minister van Veiligheid en Justitie aan de bel na een publicatie van de voormalig financieel rechercheur Van Laar. Volgens Van Laar loopt Nederland tientallen miljoenen euro's mis. Onder andere omdat de samenwerking tussen het openbaar ministerie en de belastingdienst niet goed verloopt. 'Als iedereen belasting moet betalen dan geldt dat toch zeker ook voor criminelen', aldus Van Nispen. 'Een nauwere samenwerking tussen justitie en fiscus kan er aan bijdragen dat er meer crimineel geld wordt afgepakt. Dat geld kun je investeren in nuttige zaken zoals de zorg en meer blauw op de straat, maar het draagt ook bij aan rechtvaardigheid: criminelen komen er niet mee weg maar worden aangepakt.'

Betrokken SP'ers