nieuws

Tijd voor snellere procedures en een beter kinderpardon

Jasper van Dijk

Asielprocedures moeten versneld worden en het kinderpardon verbeterd. Dat zegt SP-Kamerlid Jasper van Dijk in reactie op de uitzetting van de moeder van wie de kinderen al negen jaar in Nederland verblijven. Van Dijk: ‘Deze pijnlijke uitzetting is het gevolg van het feit dat jarenlange procedures mogelijk zijn. De kinderen zijn de dupe van slecht beleid. Je kan dit voorkomen door gezinnen die geen recht op verblijf hebben sneller uit te zetten en kansloos doorprocederen tegen te gaan. Dan kan ook serieus werk gemaakt worden van een uitvoerbaar kinderpardon, door ouders die beschikbaar zijn voor terugkeer en kinderen die langer dan vijf jaar in Nederland wonen, een verblijfsvergunning te geven.’

Van Dijk vindt het onterecht dat de twee kinderen Howick en Lily en hun moeder na negen jaar alsnog worden uitgezet naar Armenië, een land waar de kinderen geen enkele binding mee hebben. 'Het kabinet had in deze zaak het belang van het kind voorop moeten stellen. Na negen jaar zijn zij geworteld in Nederland en is uitzetting onverantwoord. Uit onderzoek blijkt dat eerder uitgezette kinderen naar Armenië met psychische problemen kampen omdat zij totaal niet kunnen aarden in dit land. De regering moet dan ook investeren in snellere en efficiëntere procedures, zodat dit soort pijnlijke uitzettingen niet langer kunnen plaatsvinden.'

 

Betrokken SP'ers