nieuws

Leijten wil openheid over belastinggedrag multinationals

SP-Kamerlid Renske Leijten wil dat multinationals verplicht worden om te laten zien waar zij belasting betalen – en hoeveel. Uit verschillende onderzoeken en rapporten blijkt dat bepaalde multinationals er via verschillende structuren een ware sport van maken om zo weinig mogelijk belasting te betalen. Onder andere ontwikkelingslanden lopen hierdoor jaarlijks vele miljarden belastinginkomsten mis.

Volgens Leijten begint de aanpak van belastingontwijking met duidelijkheid over de belastingen die bedrijven betalen: ‘Dat multinationals in staat zijn om belastingen te omzeilen, is inmiddels wel bekend. Dat Nederland daardoor jaarlijks veel belastinggeld misloopt, weten we ook. Maar we weten nog altijd niet op welke schaal het grootbedrijf aan ontwijking doet, en ook niet of zij eerlijk belasting betalen in de landen waar ze zijn gevestigd. Pas als die duidelijkheid er is, kan het probleem gericht worden aangepakt.’

Het kabinet zegt ook voorstander te zijn van openheid, maar gaat wat Leijten betreft lang niet ver genoeg: ‘Helaas missen staatssecretaris Wiebes en Minister Dijsselbloem nog altijd de urgentie. Ze willen alleen de allergrootste bedrijven, die meer dan 750 miljoen euro omzetten, verplichten tot het openbaar maken van hun belastingbetalingen in de landen waar ze zijn gevestigd. Maar daarmee ontspringt 85 tot 90 procent van alle multinationals de dans. Bovendien hoeven deze enorme multinationals alleen voor EU-landen en notoire belastingparadijzen bekend te maken hoeveel belasting ze betalen. De grote verliezers van belastingontwijking, ontwikkelingslanden, weten dus straks nog steeds niet hoeveel een bedrijf bijdraagt aan de staatskas. Ik wil dat inwoners van ontwikkelingslanden zelf een oordeel kunnen vormen over bedrijven die in hun land actief zijn. Daarvoor is openheid over belastingen broodnodig.’

Betrokken SP'ers