nieuws

SP-Europarlementariër Dennis de Jong eist snelle actie EU voor bescherming klokkenluiders

Na de vrijwel unanieme (607 stemmen voor, 16 tegen en 70 onthoudingen) steun van het Europees Parlement voor zijn voorstellen wil SP-Europarlementariër Dennis de Jong dat de Europese Commissie snel aan de slag gaat met de bescherming van klokkenluiders. De Jong: ‘Veel mensen benaderen ons met informatie over corruptie en fraude met EU-gelden. Alleen voor EU-personeel is tot nu toe iets geregeld. Ik wil snel een Europees Huis voor de Klokkenluiders en wetgeving die ook klokkenluiders die niet voor Europese instellingen werken, daadwerkelijke bescherming biedt’.

De voorstellen van De Jong richten zich uitdrukkelijk op klokkenluiders die misstanden melden waarbij de financiële belangen van de EU in het geding zijn. De Jong: ‘Natuurlijk zou het fijn zijn als er tussen alle lidstaten overeenstemming bereikt zou kunnen worden over de bescherming van klokkenluiders in het algemeen. Maar niet alle misstanden hebben betrekking op Europese wetgeving en daarom kun je je afvragen of in alle gevallen Europese regels nodig zijn. Als het gaat om corruptie en fraude met Europees geld is het daarentegen overduidelijk dat de EU hier aan zet is’.

De Jong’s voorstellen zijn ook een reactie op eerdere Europese wetgeving die beoogt bedrijfsgeheimen te beschermen. De Jong: ‘De wet over bescherming bedrijfsgeheimen had er eigenlijk helemaal niet moeten komen want het is onduidelijk wat bedrijfsgeheimen precies omvatten en de bescherming van klokkenluiders en onderzoeksjournalisten is er niet goed in geregeld. Reden temeer om, als het gaat om fraude met Europees geld, heel duidelijk te maken dat de belangen van klokkenluiders het zwaarste moeten wegen’.

Betrokken SP'ers