nieuws

Commissie moet eindelijk openheid van zaken geven over eigen anti-corruptiebeleid

In een gezamenlijke verklaring, roepen het transparantienetwerk van het Europees Parlement en het VN-Bureau tegen Drugs en Georganiseerde Misdaad (UNODC) de Commissie op eindelijk openheid van zaken te geven over haar eigen anti-corruptiebeleid. De Raad van Europa (GRECO) ondersteunt de oproep. SP-EuroparlementariĆ«r Dennis de Jong stelt als covoorzitter van het netwerk: ´Niet alleen tegenover het Europees Parlement, maar ook in de VN en in de Raad van Europa blijft de Commissie muisstil als het gaat om het rapporteren over corruptiebestrijding in de EU, en, in het bijzonder bij de Europese instellingen. De Commissie geeft hiermee een vrijbrief aan landen binnen en buiten de EU om hun rapportageverplichtingen evenmin na te komen´.

De verklaring bevat een aantal concrete eisen. De Jong: ´We eisen van de Commissie dat zij nog dit jaar komt met haar anticorruptierapport, dat al toegezegd was voor begin dit jaar, en dat zij haar verplichtingen in het kader van de VN per direct nakomt. Ook willen we weten waarom het nog steeds niet is gelukt om partij te worden bij het anticorruptie mechanisme van de Raad van Europa, GRECO. Laat de Commissie eindelijk eens het goede, in plaats van het verkeerde voorbeeld geven´.

De Commissie verschuilt zich achter allerlei juridische bezwaren, zowel in VN- als in Raad van Europakader. De Jong: ´De EU is partij bij het VN-Verdrag en dus kan hier helemaal geen juridisch probleem zijn. En als er juridische obstakels zouden zijn bij het partij worden bij GRECO, dan zou de Commissie die op zijn minst moeten benoemen. Tot nu toe krijgen we hier echter geen duidelijk inzicht in. In elk geval zou de Commissie met GRECO op vrijwillige basis afspraken kunnen maken. Zo kan GRECO bijvoorbeeld het basismateriaal aanleveren voor het rapport over corruptiebestrijding in de EU, dat de Commissie heeft toegezegd aan het EP´.

Betrokken SP'ers