nieuws

Leijten: Voorkom ontmanteling ziekenhuis Den Helder

Renske Leijten

De SP wil dat de minister Schippers  ingrijpt bij de Noordwest Ziekenhuisgroep. Zij moet voorkomen dat het ziekenhuis in Den Helder ontmanteld wordt. SP-Kamerlid Renske Leijten: ‘Het voornemen is om de cardiologieafdeling te verplaatsen naar het Alkmaarse ziekenhuis. Dat is het begin van de ontmanteling van het Gemini Ziekenhuis in Den Helder. De zorg voor de mensen in de kop van Noord-Holland komt dan ernstig in gevaar. Dat mag niet gebeuren.’

Na de aankondiging dat de hartzorg uit het ziekenhuis verdwijnt verklaarde het personeel dat zij dit niet wilde. Ook de Helderse politiek deed unaniem een oproep aan minister Schippers om in te grijpen. Zij krijgen nu steun van Leijten. ‘Terecht maken zij zich zorgen. Het ziekenhuis in Den Helder is cruciaal voor de regio. Nu al moeten inwoners lang reizen om in het ziekenhuis te komen. Het verdwijnen van de hartzorg maakt de situatie in de regio nog zorgelijker.’

Leijten wijst op de  gevolgen van eerdere fusies tussen ziekenhuizen. ‘Dit is het zoveelste voorbeeld dat na een fusie een van de twee ziekenhuizen langzaam wordt afgebroken. Cardiologie behoort tot de basisonderdelen van een volwaardig ziekenhuis. Daarom mag het bij Gemini niet verdwijnen.’ Ze verzoekt minister Schippers tot een fusieverbod voor ziekenhuizen te komen, om te voorkomen dat nog meer ziekenhuizen verdwijnen.

Betrokken SP'ers