'Nieuwe mestwet stimuleert intensieve veehouderij'

‘Melkveehouders die het goed doen en voldoende grond hebben om hun mest kwijt te kunnen zijn de dupe van de nieuwe mestwetgeving van het kabinet. Intensieve bedrijven produceren zoveel mest dat de groeimogelijkheden van familiebedrijven met genoeg grond worden beperkt.’ Dat zegt SP-Kamerlid Henk van Gerven in reactie op de plannen van staatssecretaris van Dam om vrij verhandelbare mestrechten voor de melkveehouderij in te voeren.

Koe (Flickr: ednl)

Door het onverstandige besluit van het kabinet en Europa om het melkquotum af te schaffen is de melkveehouderij de laatste jaren enorm gegroeid. Zoals te voorspellen was, leidde deze uitbreiding tot een groot mestoverschot. Nu wil het kabinet het aantal koeien in ons land weer terugbrengen door ‘mestrechten’ uit te geven. Alleen boeren die extra mestrechten aanschaffen kunnen hun bedrijf uitbreiden.

Henk van Gerven: ‘Het is goed dat het aantal koeien in Nederland vermindert. Dat is beter voor de dieren en voor grond en milieu. Het systeem van vrij verhandelbare fosfaatrechten (mestrechten) dat staatssecretaris Van Dam voorstelt leidt ertoe dat wie geld heeft kan doorgroeien ten koste van andere boeren. Deze wet is daarmee een stimulans voor schaalvergroting.’
 
Al eerder bracht de SP een fosfaatnota uit om de gevolgen van de mislukte melkliberalisering op te vangen. Mestrechten moeten geen handel worden. Via een publieke fosfaatbank die de fosfaatrechten verdeelt, kan je duurzame boeren bevoordelen en intensieve boeren afremmen.

Betrokken SP'ers