nieuws

Halfbakken plannen van Eurcommissaris Thyssen leiden niet tot gelijk loon voor gelijk werk

Vandaag presenteert Eurocommissaris Thyssen haar lang verwachte plannen voor aanpassing van de detacheringsrichtlijn om verdringing en uitbuiting tegen te gaan. De SP is niet tevreden. SP-Europarlementariër Dennis de Jong: ´Thyssen stelt voor dat gedetacheerden pas na twee jaar gelijke rechten hebben op het gebied van sociale zekerheid en pensioenen. Zelfs als de werkgever zich helemaal houdt aan de wet, betekent dit dat voor het overgrote deel van de gedetacheerden hun sociale zekerheid en pensioenen geregeld worden volgens het land van herkomst. Daarmee blijven zij in de regel veel goedkoper dan lokale werknemers. Wat mij betreft zou een gedetacheerde na maximaal een half jaar precies dezelfde rechten moeten krijgen. Anders gaat de verdringing op de arbeidsmarkt gewoon door´.

De eurofractie beschikte vanmorgen al over een uitgelekte tekst van de voorstellen. Ook op andere punten stellen die teleur. De Jong: ´De Eurocommissaris zorgt zelfs voor een verslechtering door voor gedetacheerden niet langer te verwijzen naar het minimumloon, maar naar een beloning ´die nodig is voor de bescherming van werknemers´. Kennelijk is het woord minimumloon binnen de Commissie een taboe geworden en neemt de Eurocommissaris nu genoegen met een nietszeggende formulering. In het Europees Parlement zullen we er ook op dit punt nog hard tegenaan moeten gaan om de werknemersrechten goed te verankeren´.

Ook op andere punten pakt de Eurocommissaris niet door. De Jong: ´Er wordt geen einde gemaakt aan de praktijk dat uitzendbureaus een vestiging openen vanuit een lage-lonenland, bijvoorbeeld Roemenië, en vandaaruit Nederlandse arbeidskrachten inhuren en weer in Nederland aan het werk zetten. Daarmee worden ze gedwongen genoegen te nemen met minder sociale zekerheid en pensioen. Tenslotte moet ook de formulering over onderaannemers veel scherper worden. De voorgestelde tekst is zo zwak dat het heel gemakkelijk wordt voor bedrijven om via onderaannemers de verplichting van gelijk loon voor gelijk werk te ontlopen. Met dergelijke gatenkaas kunnen we geen genoegen nemen´.

Betrokken SP'ers