nieuws

MKB moet knokken voor eigen belangen op digitale markt

Vandaag heeft het Europees Parlement een motie aangenomen over de digitale interne markt. Voor de SP staan daarbij de belangen van consumenten en het MKB voorop. SP-Europarlementariër De Jong: ´Bij de digitale markt bestaat het gevaar dat de Europese Commissie doorslaat. Zo wilde zij aanvankelijk dat bedrijven verplicht zouden worden hun producten online aan consumenten in alle lidstaten te leveren. Dat is niet echt handig voor de plaatselijke bakker die net een eigen website heeft geopend. Gelukkig heeft het EP mijn voorstel aangenomen toe te staan dat winkels die zich richten op de eigen lokale of regionale markt, zo´n beleid ook online kunnen voortzetten´.

Voor de SP is het een goede zaak dat consumentenbescherming bij online aankopen beter wordt geregeld, maar ook hier moeten de belangen van het MKB goed bewaakt worden, want ook in de relaties tussen bedrijven onderling kan er veel mis gaan. De Jong: ´Zo vind ik het prima dat consumenten bij de aankoop van digitale producten, zoals toegang tot een cloudservice voor de opslag van gegevens, beter beschermd worden. Maar ook kleine bedrijven hebben dit soort diensten nodig en ik vind het onbegrijpelijk dat de Commissie vooralsnog afziet van het regelen van de bescherming van bedrijven die online producten afnemen van andere bedrijven. Ook in het EP blijft de positie van MKB´ers als afnemers van producten onderbelicht. Samen met het MKB zal ik voor hun rechten blijven opkomen´.

Overigens gaat het hier nog alleen om een niet juridisch bindende resolutie. Bij gebrek aan wetsvoorstellen van de Commissie vult het EP het gat op met een eindeloze reeks moties en resoluties. De Jong: ´Bij het rapport over de digitale markt was het al helemaal een farce. Eerst waren we maandenlang aan het bakkeleien over welke parlementaire commissies bevoegd zouden zijn. Vervolgens moesten we bijna 1300 wijzigingsvoorstellen van collega´s doorspitten en nu we dan eindelijk de plenaire stemming hebben, liggen de eerste wetsvoorstellen van de Commissie op dit gebied al voor. Hiermee spant het EP het paard achter de wagen, want het rapport was er juist voor bedoeld de Commissie te beïnvloeden voordat zij formele wetsvoorstellen zou uitbrengen´.

Betrokken SP'ers