Wet verbod nertsenhouderij rechtsgeldig

Krista van Velzen
Oud-Kamerlid Krista van Velzen knokte jarenlang voor het verbod op het fokken van nertsen

Het verbod op het houden en doden van nertsen is toch geldig. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag dinsdag bepaald. De nertsenfokkers spanden de rechtszaak aan nadat de Tweede Kamer en de Senaat instemden met de initiatiefwet van SP en PvdA om het fokken van nertsen om hun bont te verbieden. Oud-Kamerlid voor de SP Krista van Velzen knokte jarenlang om de wet door het parlement te krijgen.

De rechter heeft geoordeeld dat de overheid een economische activiteit op basis van ethische argumenten mag verbieden. SP-Kamerlid Henk van Gerven is blij met deze uitspraak van de rechter. 'Dit is een mooie overwinning voor de nertsen. Het houden van deze waterdieren in kleine kooien voor bontproductie is niet meer van deze tijd.'

Uiterlijk 2024 moeten alle nertsenhouders gestopt zijn.

Betrokken SP'ers