nieuws

Weg met sociale dumping in Europa

Deze week protesteerden de Belgische vakbonden pal voor het Europees Parlement in Brussel tegen sociale dumping. Het team van de eurofractie,  waaronder EuroparlementariĆ«rs Dennis de Jong en Anne-Marie Mineur, waren erbij, samen met o.a. vertegenwoordigers van de FNV en de voorzitter van het CNV.

SP-EuroparlementariĆ«r Dennis de Jong: ‘Veel van de problemen waar de Belgische bonden tegen demonstreren, zijn veroorzaakt door Europese wetgeving. Zo regelt de zogeheten detacheringsrichtlijn dat sociale premies en pensioenen voor werknemers die door hun bedrijf tijdelijk in een andere lidstaat worden gedetacheerd, worden berekend volgens de regels in hun land van herkomst. Daarmee ontstaat oneerlijke concurrentie. Dat is te begrijpen als het gaat om detachering voor een paar dagen. In de praktijk zie je echter dat mensen vaak helemaal niet meer werken in hun land van herkomst. Kijk maar naar de toestanden in de bouw of in het wegtransport. Daarnaast zijn ook de controles op minimumloon en CAO-voorwaarden onvoldoende, zodat uitbuiting vaak ongestraft blijft’.

Eind van dit jaar zal de Europese Commissie zich uitspreken over het al dan niet wijzigen van de detacheringsrichtlijn. De Jong roept de Nederlandse regering op om in aanloop naar het Nederlandse voorzitterschap in de eerste helft van 2016, de Europese Commissie te overtuigen van de noodzaak de richtlijn zo aan te passen dat aan de wanpraktijken snel een einde komt.

Betrokken SP'ers