Kooiman: laat gedetineerden werken voor verblijf gevangenis

Nine Kooiman

Gedetineerden moeten tijdens hun gevangenschap kunnen werken voor minimumloon. Dat zegt SP-Kamerlid Nine Kooiman. In detentie moeten zij geld kunnen verdienen om de eigen bijdrage te betalen, die de regering voorstelt. Daarnaast kan een gedetineerde betalen voor eventuele slachtoffers van zijn misdaden en mogelijk ook geld opzij leggen voor later.

Staatssecretaris Dijkhoff wil van mensen in detentie 16 euro per dag vragen. Maar met het werken in een gevangenis verdienen zij dat op dit moment nog niet in een week. Kooiman wil dat het loon omhoog gaat zodat gedetineerden hun eigen bijdrage goed kunnen betalen. 'Daarnaast zorg je ervoor dat we mensen na hun gevangenisstraf niet met schulden weer de straat op sturen. Uit onderzoek blijkt dat het hebben van schulden één van de grootste factoren is om weer op het criminele pad te belanden.'

Om fatsoenlijk werk voor gedetineerden mogelijk te maken moet er nog wel wat gebeuren. Kooiman wil het aanbestedingstraject voor detentiewerk afschaffen. Dat kost te veel tijd en geld. Daarnaast moet het makkelijker worden voor gevangenissen om de spullen die gedetineerden maken, te verkopen aan consumenten of de overheid.

Betrokken SP'ers