nieuws

Siderius: toekomst leerlingen praktijkonderwijs op het spel

Leerlingen uit het praktijkonderwijs die naar de arbeidsmarkt, dagbesteding of vervolgonderwijs moeten meer begeleiding en ondersteuning krijgen. Dat zegt SP-Kamerlid Tjitske Siderius ‘Leerlingen die van het praktijkonderwijs komen raken steeds meer in de verdrukking. Zij raken verstrikt in de forse bezuinigingen van dit kabinet, omdat instroom in het vervolgonderwijs gedwarsboomd wordt en geschikt werk en dagbesteding geschrapt zijn.

Tjitske Siderius

De mogelijkheden voor leerlingen na het praktijkonderwijs worden steeds meer beperkt. Siderius: ‘Leerlingen uit het praktijkonderwijs konden voorheen doorstromen naar MBO niveau 2, maar doordat de rekentoets een verplicht onderdeel wordt van het examen blijft een diploma buiten handbereik. De toegangseisen voor een uitkering voor jonggehandicapten (Wajong) zijn verscherpt en sinds 1 januari 2015 is het niet meer mogelijk om naar de sociale werkplaats te gaan. In de doorstroming naar de dagbesteding wordt flink gesnoeid. Deze leerlingen krijgen een enkeltje uitkering. Het Kabinet zet de toekomst van deze leerlingen op het spel.

Eén op de drie leerlingen vond voorheen na het praktijkonderwijs een betaalde (reguliere of gesubsidieerde) baan. Siderius ziet ook die mogelijkheid snel verdampen. Siderius: ‘De jeugdwerkloosheid is hoog en deze leerlingen hebben grote moeite om een plek te vinden op de reguliere arbeidsmarkt vanwege het ontbreken van een startkwalificatie. De SP wil dat onderwijsinstellingen, lokale en regionale werkgevers, gemeenten en zorginstellingen na het praktijkonderwijs elke leerling in beeld houden en begeleiden totdat hij of zij een passende vervolgplek heeft gevonden, bijvoorbeeld door de inzet van een (stage-)jobcoach of een onderwijsconsulent.

Betrokken SP'ers