nieuws

Siderius: geen gesol met onderwijs gehandicapte kinderen

Zorg voor één en toereikend budget voor onderwijs aan ernstig gehandicapte leerlingen. Dat voorstel doet SP-Kamerlid Tjitske Siderius woensdag in het debat met staatssecretaris Dekker. Siderius wil zo snel mogelijk een eind maken aan de onnodig ingewikkelde situatie waarbij schooldirecteuren voor deze kinderen geld in moeten zamelen bij schoolbesturen, zorginstellingen en ouders. Met één en toereikend budget vanuit het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap kunnen de scholen zich weer richten op hun eigenlijke werk: onderwijs verzorgen.

Er zijn ongeveer 6000 kinderen in Nederland die naar het speciaal onderwijs gaan en ook langdurige zorg nodig hebben. Een deel van de scholen moeten nu met zorginstellingen of met ouders met een persoonsgebonden budget onderhandelen over de financiering van het onderwijs aan deze kinderen. Een deel van het geld voor het onderwijs wordt namelijk niet aan scholen gegeven, maar aan de zorginstelling waar de kinderen wonen of aan de ouders als de kinderen nog thuis wonen of een persoonsgebonden budget hebben.

De regering beloofde dat de combinatie van onderwijs en zorg per 1 januari 2015 zou worden vereenvoudigd en dat de knelpunten zouden worden opgelost. Niets is minder waar: ouders die al genoeg zorgen hebben over de toekomst van hun kind, moeten onderhandelen over het onderwijs voor hun kind.

Siderius: ‘Dekker heeft de mond vol van excellent onderwijs, maar blijkbaar niet voor deze ernstig gehandicapte kinderen. Het is bizar dat scholen moeten leuren bij ouders en zorginstellingen voor de financiering van het onderwijs. Dekker laat ouders en scholen gewoon voortmodderen, terwijl het nota bene gaat om gehandicapte kinderen.’

Betrokken SP'ers