nieuws

Van Nispen: ‘Investeer in opleiding lijkschouwers'

Michiel van Nispen
Michiel van Nispen

Lijkschouwers missen soms misdrijven door een gebrekkige opleiding. SP-Kamerlid Michiel van Nispen wil dat hier een oplossing voor komt: ‘De kwaliteit van de lijkschouwing is al geruime tijd een punt van zorg. De benodigde vervolgopleiding is voor veel mensen onbetaalbaar, waardoor lijkschouwers vaak niet meer hebben dan een basisopleiding. Het aan het licht brengen van misdrijven is van algemeen belang. Daarom moet het ministerie van Veiligheid en Justitie investeren in de vervolgopleiding van lijkschouwers zodat deze opleiding betaalbaar wordt om te volgen.'

Op dit moment wordt de vervolgopleiding forensische geneeskunde niet door de overheid gefinancierd, in tegenstelling tot andere artsenopleidingen. Eerder deed De Gezondheidsraad al de aanbeveling dat de vervolgopleiding betaald zou moeten worden door het ministerie van Veiligheid en Justitie. ‘Forensisch artsen werken ten behoeve van de veiligheid en de rechtspraak. Ze stellen de doodsoorzaak vast en kunnen dus vaststellen of die natuurlijk was of niet. Het is daarom niet meer dan logisch dat de overheid ervoor zorgt dat er voldoende goed opgeleide lijkschouwers zijn om dat werk uit te voeren,’ aldus Van Nispen.

De SP vraagt al langer aandacht voor dit probleem. Door verschillende ministeries wordt steeds weer naar elkaar gewezen, waardoor een oplossing uitblijft. Wat Van Nispen betreft komt hier nu een einde aan en neemt minister Opstelten van Veiligheid & Justitie zijn verantwoordelijkheid.

Beluister hier het interview met Michiel van Nispen over lijkschouwing bij BNR. 

Betrokken SP'ers