nieuws

Grote steun voor SP-voorstel om zorgverzekering publiek te maken

60% van de Nederlanders is voor het invoeren van een publieke basisverzekering. Dit blijkt uit een peiling van Maurice de Hond. Van links tot rechts is er steun: een meerderheid van de achterban van onder meer de PvdA, VVD en PVV is voor een publieke basisverzekering. De Hond voerde de peiling, in opdracht van de SP, uit nadat SP-Kamerlid Renske Leijten het voorstel voor één landelijke zorgvoorziening lanceerde. Leijten: ‘Ik ben blij dat zoveel mensen de voordelen van een publieke basisverzekering zien. Mensen zijn het zat dat de grote zorgverzekeraars enorme winsten maken en tegelijkertijd de premies verhogen.'

Renske Leijten
SP-Kamerleden Renske Leijten en Henk van Gerven

Ook de marktwerking tussen zorgverzekeraars en de concurrentie tussen zorginstellingen moet aan banden worden gelegd, vindt 68% van de ondervraagden. Leijten: ‘Opvallend is dat zelfs een meerderheid van de CDA- en VVD-kiezers vindt dat er een einde moet komen aan de marktwerking in de zorg. Van links tot rechts zien  mensen dat dit systeem onhoudbaar is. De zorg wordt duurder en de kwaliteit gaat er niet door omhoog. Het is dus tijd voor een alternatief.’

Leijten lanceerde vorige week het plan om de zorgverzekeraars om te vormen tot één landelijke zorgvoorziening. Daardoor kunnen de premies omlaag, de kwaliteit van de zorg omhoog en wordt de macht van de zorgverzekeraars gebroken.  Leijten: ‘Eén organisatie is veel goedkoper dan vele verschillende zorgverzekeraars en omdat we het publiek organiseren is het niet meer nodig om zoveel premiegeld op te potten. Daarbij laten we de tijd van winst maken met duur betaalde premies ook achter ons.’

Lees hier het hele voorstel voor de publieke basisverzekering.

Betrokken SP'ers