nieuws

Van Dijk: Hennis heeft wat uit te leggen

Jasper van Dijk
Jasper van Dijk

Minister Hennis van Defensie heeft heel wat uit te leggen over het gebruik van giftige verf door militairen. Er zijn namelijk sterke aanwijzingen dat de legerleiding hiervan op de hoogte was, maar weigerde om maatregelen te nemen. Militairen zijn dan willens en wetens aan de gifverf blootgesteld. Hennis zwijgt vooralsnog, maar als het waar is, heeft zij een groot probleem. Het heeft alle schijn van een doofpotaffaire.

Uit berichten blijkt dat Defensie al vanaf 1987 door de arbeidsinspectie was gewaarschuwd over chroom-6, de kankerverwekkende stof die werd gebruikt in verf voor militair materieel. Minstens tien jaar lang werd echter niets ondernomen. Sterker nog: er werd zelfs rekening gehouden met het feit dat mensen ziek zouden worden. Dat blijkt uit het schokkende artikel “Niet meer doden dan nodig” in De Limburger. Experts spreken van strafbare feiten.

Van Dijk: ‘Het is een grof schandaal als de berichten waar zijn. Inmiddels hebben honderden werknemers met klachten zich gemeld bij defensie. Enkelen van hen zijn doodziek. Minister Hennis heeft onderzoek aangekondigd, maar dat kan nog maanden duren.' Van Dijk heeft vragen gesteld.

Binnenkort wordt een debat gevoerd over de affaire. Van Dijk zal dan allereerst aandringen op een eerlijke behandeling van de slachtoffers, waaronder een ruimhartige schadevergoeding.

Bekijk de reportage die Hart van Nederland hierover maakte.

Betrokken SP'ers