nieuws

Mantelzorgers voeren actie tegen boete van Klijnsma

De Eerste Kamer behandelt volgende week de mantelzorgboete, een wetsvoorstel van staatssecretaris Klijnsma. Het comité Mantelzorgboete Nee voerde daarom dinsdagmiddag actie op het Binnenhof, om de senatoren ervan te doordringen dat het een oneerlijk en hard voorstel is.

Mantelzorgboete
Mantelzorgboete nee

Aan de senatoren werd het boekje 'De mantelzorger aan het woord' overhandigd. Daarnaast werden afgelopen weken bijna 5000 handtekeningen tegen de mantelzorgboete ingezameld via mantelzorger Johnny Rijks.

Mevrouw Hoppe (70), die mantelzorg ontvangt van haar zoon, sprak de senatoren namens het comité toe. 'Het ergste van de mantelzorgboete vind ik dat mijn zoon en ik financieel afhankelijk van elkaar worden. Ik heb tot mijn 65e gewerkt en altijd voor mezelf kunnen zorgen. Straks moet ik hem om geld vragen voor de bus.'

Mantelzorgboete
Sadet

SP-Kamerlid Sadet Karabulut: 'Het wordt komende week erg spannend. Afgelopen maanden is het verzet tegen de mantelzorgboete alleen maar toegenomen. Voor AOW’ers heeft staatssecretaris Klijnsma de plannen met een jaar uitgesteld, maar voor mensen met bijvoorbeeld een bijstands- of nabestaandenuitkering, gaan de plannen gewoon door. Mantelzorgers moet je niet straffen maar belonen.' Het comité wil dat de Eerste Kamer het plan volgende week alsnog van tafel veegt.

Sadet Karabulut
Sadet Karabulut

Bekijk hier de aflevering van Hart van Nederland terug over de mantelzorgboete.

Betrokken SP'ers