nieuws

Teeven experimenteert met veiligheid

SP-Kamerlid Nine Kooiman is kritisch op de voorstellen van staatssecretaris Teeven om criminelen met een enkelband op de bank te zetten en te bezuinigen op de veiligheid van de Nederlandse samenleving.

'Door toedoen van Teeven komt onze veiligheid in het geding. Halfopen en open inrichtingen worden gesloten, waardoor gevangenen niet meer stapje voor stapje kunnen worden voorbereid op hun terugkeer in de maatschappij. Als het aan Teeven ligt gaan ze plotseling vanuit de gevangenis naar huis, zonder controleerbare tussenfasen. Daarmee experimenteert hij met onze veiligheid,' aldus Kooiman.

De SP vindt het van groot belang dat gevangenen gecontroleerd en onder toezicht begeleid worden naar een succesvolle terugkeer in de samenleving. Dat is niet mogelijk zonder het behoud van de stapsgewijze begeleiding en het verlof. Kooiman: ‘Bovendien wordt er fors bezuinigd op de reclassering, terwijl hun ondersteuning hard nodig is om boeven hun leven te laten beteren. Dit alles zal ervoor zorgen dat het risico groot is dat criminelen na hun celstraf opnieuw in de fout zullen gaan.”

De SP vindt dat gevangenen zorgvuldig moeten worden voorbereid op het gewone leven. Het is namelijk van groot belang dat criminelen opnieuw leren hoe ze om moeten gaan met hun verantwoordelijkheden. Alleen zo is een veilige samenleving mogelijk.

Betrokken SP'ers