Gesthuizen: ‘Laat slachtoffers faillissementsfraude niet in de kou staan’

‘Faillissementsfraude blijft een enorm probleem. Al jaren belooft de minister een betere aanpak, maar daar merken we in de praktijk nog te weinig van. Ondernemers die meer dan tien bedrijven achter elkaar laten ‘ploffen’, werknemers en schuldeisers berooid achter laten, en hier gewoon mee wegkomen. Hoe is dit mogelijk?’ Deze verzuchting deed SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen in een Kamerdebat. Zij verwacht van zelfbenoemde crimefighter Opstelten een hardere aanpak van deze ernstige vorm van bedrog.

Gesthuizen schreef eerder een notitie over faillissementsfraude met voorstellen om deze hardnekkige vorm van fraude beter te bestrijden. Deze vorm van fraude kost de samenleving jaarlijks 1,7 miljard euro naar schatting. De pakkans is bedroevend laag. Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie deed tijdens het debat wel een toezegging aan Gesthuizen. Hij zal een schrijnend voorbeeld van een uit de hand gelopen faillissementsfraudezaak uit pluizen en laten onderzoeken hoe het mogelijk was dat de fraudeur die 15 bedrijven achter elkaar failliet liet gaan, niet eerder werd opgemerkt en aangepakt. Gesthuizen, die deze zaak bij hem aanleverde, hoopt dat de minister bereid is hier lessen uit te trekken om de bestrijding van faillissementsfraude eindelijk te verbeteren.

Gesthuizen: ‘Ik heb wekelijks slachtoffers van grote of kleine faillissementsfraude aan de telefoon of schrijnende zaken in mijn mailbox. Het probleem wordt niet kleiner, eerder groter. Wat zegt de minister tegen al deze slachtoffers van faillissementsfraude? Wat heeft hij hen te bieden?’ Minister Opstelten heeft 5 wetsvoorstellen aangekondigd voor een herziening van het faillissementsrecht. Het bestrijden van faillissementsfraude maakt daar onderdeel van uit. Goed nieuws, volgens Gesthuizen, maar niet voldoende: 'Nieuwe wetten zijn inderdaad nodig. Zo is het bijvoorbeeld heel goed dat het ontbreken van een administratie bij faillissement (een aanwijzing voor fraude) strafbaar wordt gesteld, daar heb ik eerder al op aangedrongen. Maar met alleen wetten zijn we er echt niet. Er moet prioriteit worden gegeven aan de opsporing en vervolging van faillissementsfraude. Rechters-commissarissen die met het toezicht op insolventies zijn belast, merken in de praktijk dat faillissementsfraude nog steeds weinig prioriteit heeft bij de politie en het Openbaar Ministerie. Ik begrijp daar helemaal niets van. Behalve woorden, wil ik ook graag daden zien van deze minister, en vooral ook resultaten.’

Lees hier de notitie die Gesthuizen eerder schreef om faillissementsfraude aan te pakken.

Betrokken SP'ers