nieuws

Leijten: Pak opgelopen wachtlijsten ouderen onmiddellijk aan

SP-Kamerlid Renske Leijten vindt het schokkend dat ouderen vaak tientallen weken moeten wachten voordat ze geholpen kunnen worden in het ziekenhuis. Bij behandelingen voor pijnbestrijding, reumatologie, oogheelkunde en revalidatiegeneeskunde moeten ouderen ruim 11 weken wachten, voordat ze geholpen kunnen worden. Bij sommige ziekenhuizen loopt de wachttijd zelfs op tot 26 weken. Dit blijkt uit onderzoek van de NOS. ‘Het is ongelooflijk dat oudere mensen zo lang moeten wachten op zorg die vaak een belangrijk onderdeel van de behandeling is. Ik kan het niet uitleggen dat mensen 26 weken moeten wachten, voordat ze geholpen worden aan pijnbestrijding’, aldus Leijten.

De normale wachttijd voor dergelijke behandelingen is vier weken. Maar door de toename van het aantal oudere mensen en de komst van nieuwe behandelingen moeten mensen nu langer wachten. Omdat het gaat om specialisaties waar vooral ouderen gebruik van maken, zijn er lange wachtlijsten ontstaan. Leijten: 'Er moeten meer artsen opgeleid worden, want mensen mogen niet uitgesloten voor een behandeling vanwege hun leeftijd of omdat bepaalde behandelingen te duur of niet lucratief genoeg zijn. De zorg moet voor iedereen toegankelijk zijn, jong en oud.'

‘Uit eerder onderzoek van de SP bleek al dat de marktwerking helemaal geen oplossing is geweest voor (lange) wachttijden. Dit is breed bekend, het is schokkend dat de Nederlandse zorgautoriteit en de zorgverzekeraars hier niet tegen optreden. Het lijkt wel alsof dit probleem weggemoffeld wordt. Ik wil snel opheldering wat de minister gaat doen aan deze lange wachtlijsten’, aldus Leijten.

Leijten heeft inmiddels een debat aangevraagd

Betrokken SP'ers